Rezonansla Yıkılan Köprü: Tacoma Narrow Köprüsü


Rezonans olayı mekanik, akustik, elektromanyetik, nükleer manyetik (NMR ), elektron spin (ESR) ve kuantum dalga fonksiyonu rezonansları gibi bütün titreşim tipleri ya da dalgalarda oluşur. Rezonant (yani “tınlayan”) sistemler titreşim üretmek (örn. Müzik aletleri) ya da birçok frekansı yapısında bulunduran karmaşık titreşimlerden özel frekansları ayırt etmek için kullanılır.



Tarihçesi Türkiye’de pek bilinmez. 1940 yılında ABD’nin Tacoma şehrinde inşa edilmiş ve  açılıştan dört ay sonra aynı yıl içinde göçmüştür. Göçme anı görüntüleri köprüye büyük bir ilgi ve ün kazandırmıştır.


Tamamlandığında dünyanın üçüncü büyük açıklıklı asma köprüsü idi. Ayaklar arası orta açıklık 853 m olmasına karşın genişliği sadece 11.9 m idi. Açılıştan kısa süre sonra, çok hafif Rüzgârda bile (6-9 Km/saat), sağa-sola ve yukarı-aşağı salınım yaptığı gözlenmişti. Bu nedenle halk köprüye Galloping Gertie”  adını takmıştı.


 


Yapılan araştırmalara göre köprüde proje hataları vardı. Bu proje hatalar;


  • 853 metrelik uzunluğa rağmen genişliğinin sadece 11.9 metre olması

  • Kiriş yüksekliği sadece 2.44 metre idi. Kirişi yüksekliği / köprü uzunluğu normalde 1/90 olması gerekirken, bunda 2,44/853= 1/350

  • 2.44 metre uzunluğundaki kirişler içi dolu levhalardan yapılmıştı yani rüzgarı geçirmiyor tam tersine rüzgara direniyordu.

Bu gibi sebeplerden dolayı yıkıldığı söylenmektedir. Ancak burada ilginç olan kısım köprünün salınım yapması yani Rezonansa kapılması ve büyük bir ihtişam ile yıkılması. Benim aslında dikkat çekmek istediğim burası şöyle ki;


“Uyarıldığında her maddenin bir rezonans frekansı vardır. Eğer frekans tutturulup bir dış güç tarafından arttırılırsa her madde parçalarına ayrılabilir” bu prensib Nikola Tesla’nın zamanında deprem makinesi yapmaya çalışırken ki kullandığı prensiptir. Bu Köprü de dış güç Rüzgar oluyor ve köprünün rezonans frekansını tutturarak arttırıyor ve salınım yapmaya başlayan köprü gitgide artan frekans karşısında dayanamıyor ve yıkılıyor. Nikola Tesla ise Rüzgar yerine kendi yaptığı osilatör makinasını kullanmayı amaçlamıştı.


http://mmf2.ogu.edu.tr/atopcu/index_dosyalar/TacomaNarrowsBridge.htm



Rezonansla Yıkılan Köprü: Tacoma Narrow Köprüsü