60 saatlik görev için 10 yıl yol gitmişti…
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yıllar süren çalışmaların ardından ilk kez bir kuyruklu yıldıza gönderilen keşif aracı Philae’ye veda ediyor.
Güneş panelleri gölgede kaldığı için bataryası şarj olmayan Philae ile 9 Temmuz’dan beri irtibat kurulamıyordu.
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden (DLR) yapılan açıklamada “Maalesef, Philae ile DLR Kontrol Merkezi’ndeki ekip arasında iletişim kurulma ihtimali sıfıra yakın. Philae’ye bundan böyle komut göndermeyeceğiz” dedi.
Philae’yi taşıyan uzay aracı Rosetta 2 Mart 2004’te Fransız Guyana’sındaki uzay üssünden fırlatıldı. Ağustos 2014’te Çuri olarak tanınan 67P/Churyumov–Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi.
Philae ise 12 Kasım 2014’te Rosetta’dan ayrılarak Çuri’ye zorlu bir iniş yaptı. Fakat bulunduğu konum yeterli güneş ışını almadığı için keşif aracı 5 saat sonra uyudu.
Haziran ayında uykusundan uyanan Philae topladığı bilgileri Rosetta aracılığıyla bizimle paylaştı.
Keşif aracından gelen sinyaller Rosetta misyonuna yıllarını veren ekibi umutlandırmıştı.
Uzmanlar tozla kaplı olduğunu tahmin ettiği Philae’nin eksi 180 derecelik bir ortamda çalışmasının mümkün olmadığını, Çuri’nin de giderek Güneş‘ten uzaklaştığını söylüyor.
Bu nedenle Philae ile iletişime geçme umutlarını yitiren bilim insanları, halen Çuri’nin yörüngesinde olan Rosetta’nın, yaz aylarında kuyruklu yıldıza yaklaşarak keşif aracının son görüntülerini göndermesini bekliyor.
Kaynak: http://livestream.com/ESA/cometlanding
Hoşçakal Philea
Yorum Gönder