Elektrikli bisikletler, bisiklet kullanımının yaygın olduğu Avrupa ülkelerinde gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. öyle ki bu sektör geçen sene %4’lük bir büyüme kaydetti
Hollandalı ‘start-up’ şirket “Solar Application Lab” ve Eindhoven Teknik Üniversitesi’nden bir grup öğrenci güneş enerjisiyle çalışan bir bisiklet prototipi geliştirdi.
Şarj kablosu olmamakla birlikte tüm enerjisini güneşten elde ediyor.
Solar Applications CEO’su Marc Peters: “Burada, tekerlerinde güneş pilleri olan ilk elektrikli bisikleti ürettik. Bu ürün, gündüz kullanıldığında kendi kendini şarj edebiliyor.” dedi.
Aslında güneş enerjisini kullanan elektrikli bisikletler ilk kez 1980’lerin sonunda piyasaya çıktı. Fakat güneş paneli taşıyan römorkları vardı.
Hollandalı girişimcilerin ürünü ise günei enerjisi teknolojisindeki gelişmeleri takip etti. Bu prototipte ön tekerdeki güneş panelleri ışığın az olduğu yağmurlu günlerde bile gerekli enerjiyi depolayabiliyor.
2.500 Euro ile sunulacak bu ürünün çıkış tarihinin 2018 olacağını söyleniyor.
Marc Peters, “Buradaki en büyük yenilik, birlikte çalıştığımızın öğrencilerin de söylediği gibi, gölgede ve düşük ışıklı şartlarda enerji üretme sorununa bulduğumuz çözüm. Bu sorunu elektronikle aşmayı düşünmeleri gerçekten ilginç.” dedi.
Bisikletler Hollanda’da hem tarihi, hem de son derece popüler ulaşım araçları. Tüm seyahatlerin dörtte biri bisikletle yapılıyor.
Son yıllarda bisiklet kullanıcılarının işini kolaylaştırmaya yönelik birçok proje başlatıldı. Bu inovasyonlardan şu an için en dikkat çekici olanı güneş enerjisi üreten bisiklet yolu. Zeminine güneş panelleri konulan yollar geçen yıl kullanıma açıldı ve beklenenden daha fazla enerji üretti.
Güneş Enerjisiyle Çalışan Bisiklet
Yorum Gönder