Gözlükle Uyutma Terapisi

Hayatın stresi ve gittikçe ritmi artan bir dünya insan psikolojisinde değişimler yaratabiliyor ve böylelikle uyku düzeni de bozuluyor.


Avustralya’nın Flinders Üniversitesi’nde uyku ve göz sağlığı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Üretilen gözlüğün çalışma prensibi oldukça basit, bey uyku düzenleyici bölümüne mavi-yeşil bir ışık gönderiliyor ve araştırma ekibinin başında bulunan Leon Lack’e göre bir tür ışık terapisi amaçlanıyor:


“Şunu farkettik ki parlayan çok küçük diyotlar elektriği ışığa çeviriyor. Gözün çok yakınında bulunuyorlar. Gözlere ışığı iletiyor ve bir tür ışık terapisi yapıyorlar. Böylece daha küçük bir ebatta fakat göze daha yakın bir ışık kaynağı oluyor. Mavi-yeşil rengi seçmemizin temelinde on yılı bulan araştırmalar yatıyor. Işık tayflarının ve renk yelpazesinin hangi bölümü biyolojik saatimizin ayarlamasında etkili olabilir bunu tesbit etmek istedik.”


Bu ışık terapisinin yaşınabilir olması onu oldukça önemli kılıyor. Bu da gündelik hayatın ritmi ve hareketliliğine uyum sağlayabiliyor. Biyolojik saatin kademeli olarak değiştirilmesi öneriliyor ve onar dakika takmanın yeterli olduğu düşünülüyor.



Gözlükle Uyutma Terapisi